Mohigul77 | Дата: Пайшанба, 11.03.2010, 23:17 | Сообщение # 1 |
Оила
Группа: Админ
Сообщений: 2292
Статус: Offline
| O'zbek http://www.muslimaat.uz/images/pazandaligida varaqi tipidagi somsalar tayorlash texnologiyasiga ko'ra ikki xil bo'ladi: yo'g'da qovuriladi yoki tandirga yopib pishiriladi. Har ikkala xili ham to'y, bayram va aziz mehmon dasturxoniga tayyorlanadigan ma'zar hisoblanadi. To'y ma'zariga va aziz mehmon dastuxoniga atalgan rasmana varaqi somsa bunday tayorlanadi. Iliq suvga tuz va eritilgan qo'y yogi yoki sariyog' solib qattiqqina xamir qorganingizdan so'ng 10 – 12 minut o'rab qo'yib, tindirib, yana mushtlaysiz. Shundan so'ng o'qlov yordamida juda nafis (1 – 2 mm) qilib yoyasiz. Yoymaning yuzasiga yog' surkab, eni 7 – 8 sm keladigan tasmalar kesasiz. Tasmalarni 3 – 4 tasini bir – birini ustiga qo'yib yana eni 7 – 8 sm keladigan qilib kessangiz, 3 – 4 qavatli kvadrat jildlar hosil bo'ladi. Jild o'rtasini juva bilan nafisroq qilib yoyasiz, chekkalari esa qat – qatligicha qolaveradi. Shu usulda tayorlangan jildlarga bir choy qoshig'ida qiyma solib uni ikki buklaysiz, chetlariga qo'l tekkizmay qiyma solingan joyi atrofini barmoqlar bilan ezib yopishtirasiz. Ana shu somsalarni dog' bo'lib turgan frityur yog'ga solib, qizarguncha qovurasiz, chekkalari xuddi kitobning varaqlariga o'xshab chiroyli chiqadi. Qiymasi bunday tayorlanadi: kam yog'roq qo'y (mol) go'shtini qiymalagichdan o'tkazib, juda mayin qilib to'g'ralgan piyoz, murch va tuz qo'shib yaxshilab aralshtirasiz. Dog'langan yogdan tovaga solib qiymani jazlab olasiz. Go'sht bilan piyoz seli terilguncha kovlab turasiz. So'ngra qiymani laganga solib yoyib sovitasiz va jildlarga solib yuqorida aytilganidek qilib tugasiz. Somsalarni qovurib olganingizdan keyin likopchalarga, laganga solib, yuziga qand upasidan sepib dasturxonga tortasiz. Masalliq: xamiri uchun 500 gr oq un, 50 gr eritilgan qo'y yog'i (sariyog'), 0,75 stakan suv ,bir choy qoshig'ida tuz; qiymasi uchun 400 gr yog'siz go'sht, 3-4 bosh piyoz, ta'bga ko'ra murch va tuz solasiz. Frityur uchun 1 kg o'simlik moyi dog'lanadi.
Gul bo'lsayu hid bo'lmasa chaman hayf, Rabbisiga ishq bo'lmasa tana hayf. Peshonasi Sajda ko'rmay o'lib ketsa, U bandaga janozayu kafan hayf!
|
|
| |